Med je starodávna potravina. Stopy po mede sa našli aj v starých fosílnych nálezoch a v hroboch populácií, ktoré žili pred tisíckami rokov. Prinášame pár zaujímavostí o tejto zázračnej pochúťke.
Med nemá dátum spotreby
Med má úžasnú schopnosť uchovávať sa v priebehu času. Ak je skladovaný vo vákuu, má takmer večný život. Môže zostať doslova jedlý aj po tisícročia. Dôkazom toho je, že historici našli malé množstvá medu v egyptských hrobkách a existujú dohady, že je stále jedlý!
Táto schopnosť má vedecké vysvetlenia. Pre množenie baktérií je potrebné vlhké prostredie a med pre nich nie je príliš pohostinný. Nie je príliš vlhký, lebo včely používajú určitý špeciálny druh „vetrania“, aby sa všetka voda prítomná v látke odparila. Tým sa zabráni vzniku plesní a baktérií v priebehu času.
Nemal by byť v chladničke
Prečo uchovávať med v chladničke, ak má schopnosť zostať neporušený po tisícročia? Med sa nepokazí, je to jeho prirodzená predispozícia. Skladovanie v chladnom a vlhkom prostredí, akým je chladnička, môže zmeniť jeho chuť a kvalitu. Okrem toho obzvlášť chladné prostredie podporuje a urýchľuje proces kryštalizácie.
Produkujú všetky včely med?
Na rozdiel od všeobecného presvedčenia, nie všetky včely produkujú med. Na svete žije asi 20-tisíc druhov. Zo všetkých druhov produkuje najviac včela medonosná. Nie náhodou ide o najviac chovaný a predávaný druh.
Včelári odoberajú len časť medu
Práca dobrých včelárov je vykonávaná s vášňou a v plnej symbióze so včelami. Keď včelár berie med, neberie si viac, ako je potrebné. Množstvo, ktoré včelár odoberie, je obmedzené, lebo stále musí nechať dostatok medu pre včely, aby zabezpečil, že prežijú. Nemusíte úplne vyprázdniť úľ, aby ste povedali, že máte dobrú úrodu. Stačí vziať cca tretinu.
Je kryštalizácia medu v poriadku?
Kryštalizácia je proces, týkajúci sa všetkých druhov medu. Niektoré odrody sú k nej náchylnejšie, ale každopádne je to normálny proces. Pohár medu netreba vyhadzovať, absolútne.
Na ošetrenie drobných rán
Med je veľmi bohatý na prospešné látky. Ako prírodné antibiotikum sa používa aj na liečbu povrchových rán a malých lézií a je schopný dezinfikovať miesto a podporiť hojenie. Je bohatý na antioxidanty. Starovekí Egypťania verili, že med je skutočný poklad a považovali ho za posvätné jedlo od bohov. A my si môžeme lahodný Manuka med vychutnať kedykoľvek!
Med už milióny rokov
Včely ho začali vyrábať dávno predtým, ako sme na to my ľudia prišli. Predpokladá sa, že včely začali vyrábať med asi pred 130 miliónmi rokov.
Najnovšie komentáre